W niedzielę, 29 czerwca, boisko przy Gminnym Ośrodku Kultury w Budrach zamieniło się w tętniące życiem centrum lokalnych smaków, zapachów i tradycji. Wszystko za sprawą Festgalówki z dzyndzałkami, która miała na celu promocję regionalnych specjałów przygotowywanych przez Koła Gospodyń Wiejskich oraz wystawców z powiatów: węgorzewskiego i ościennych.

Patronat nad wydarzeniem objęła Alicja Rymszewicz Starosta Węgorzewski, a środki na realizację przedsięwzięcia zapewnił Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Olsztynie przy współudziale Gminnego Ośrodka Kultury w Budrach i Gminy Budry. Jak przystało na dzyndzałkowe święto, tego dnia królowały pierogi! Stoiska prezentowały też inne różnorodne smakołyki m.in. kartacze, grillowane mięsa z warzywami, bigosy, gołąbki, babki ziemniaczane, domowe chleby, tradycyjne zupy, mrówkowce, sękacze! Wytwarzanie jednego z nich na ogniu mogliśmy obserwować podczas trwania imprezy. Tę sztukę znakomicie zaprezentowała wszystkim Jolanta Lichacz! Każde stoisko przyciągało nie tylko wyglądem potraw, ale i serdecznością gospodyń, które chętnie dzieliły się przepisami, opowiadały o lokalnych tradycjach i zachęcały do degustacji. Tym razem dzięki wsparciu KOWR uczestnicy imprezy mogli skosztować pysznej, mazurskiej zupy rybnej, którą przygotował Piotra Habyka oraz gulaszu, babki ziemniaczanej i oczywiście pierogów . Najsmaczniejszymi pierogami polanymi wyrafinowanym w smaku sosem, wyróżniło się KGW Gujanki, które doceniła komisja po ocenie pierogów ze wszystkich stoisk. Nagrodę w tym konkursie ufundowała Małgorzata Bohun – zastępca Przewodniczącego Rady Gminy Budry.

Najważniejszym punktem każdej Festgalówki są Mazurskie Mistrzostwa Lepienia Pierogów na czas. I chociaż w tym roku nie padł rekord czasowy w lepieniu na czas, najszybszym zespołem i zdobywcą tytułu „Dzyndzałkowe Przodownice” została 2-osobowa drużyna z Koło Gospodyń Wiejskich w Ołowniku Joanna Pszczoła i Paulina Sajewicz, zdobywając nie tylko zaszczytny tytuł, ale również nagrodę w wysokości 1.000,00 zł.

Na kolejnych miejscach uplasowały się:

Budzewiaki w składzie: Matria Kupibida i Zenobia Herbaczewska (utytułowane mistrzynie z ostatnich trzech lat! )

KGW Budry w składzie Janina Waszak i Katarzyna Bohun-Karpiej

KGW Budzewo w składzie: Krystyna Wojtczuk i Beata Kowalczyk

KGW Gujanki w składzie: Barbara Zegar i Genowefa Wójcik

Klub Senior+ Budry w składzie: Janina Kowalewska i Danuta Urynowicz

I w tym miejscu należy szczególnie wyróżnić za odwagę w zmierzeniu się z najlepszymi, drużynę samorządowców w składzie Alicja Rymszewicz – Starosta Węgorzewski oraz jedyny mężczyzna startujący w mistrzostwach organizowanych od pięciu lat – Mariusz Molda – Wójt Gminy Budry.

Wszyscy byliście wspaniali! Gratulujemy, dziękując również za urozmaicenie nagród rzeczowych w mistrzostwach lepienia na czas Starostwu Węgorzewskiemu. Zmagania Dzyndzałkowych Przodownic sędziowały: Kinga Latosińska, Anna Kowalewska i Barbara Dawcewicz, którym bardzo dziękujemy również za ocenę konkursu kulinarnego na najsmaczniejszą Mazurską Karmuszkę z podpłomykami. Jurorki oceniając smak, oryginalność, estetykę, sposób serwowania orz ogólne wrażenie prezentowanej potrawy, postanowiły jednogłośnie najwyżej ocenić karmuszkę Anny Dobkowskiej z Trygortu, która zdradziła uczestnikom Festgalówki kulinarne tajniki przygotowania tego mazurskiego specjału.

Wydarzenie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem mieszkańców i turystów. Odwiedził nas również Klub V-Boyen, który polubił naszą imprezę i obiecał swoją obecność również na Festgalówce w przyszłym roku! 😁

Oprócz części kulinarnej odbyły się również pokazy rękodzieła, pokazy wypieku sękacza na ogniu oraz wspaniale przygotowane kramiki z animacjami oraz stoiska edukacyjne dla dzieci, za co jesteśmy ogromnie wdzięczni Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka „Wielkie Jeziora Mazurskie”, Nadleśnictwo Czerwony Dwór, Lasy Państwowe oraz Warsztat Terapii Zajęciowej w Olszewie Węgorzewskim, a także grupie dziewcząt z Force Fire, których działania wsparł finansowo lekarz rodzinny w Budrach Stanisław Woźniak.

Początek wakacji nie mógł obyć się bez szalonych zabaw, a te zagwarantował show z Pianą Party oraz ogródkiem dmuchanych zjeżdżalni dla milusińskich.

Nie mniej ciekawie działo się na scenie. Festgalówkę rozpoczęli najmłodsi wykonawcy: przedszkolaki z Przedszkole Samorządowe w Budrach, które zebrały za występ całą burzę braw. Imprezę uświetniły koncerty naszych zespołów: Budzewiaki i Absolwent oraz solistki Patrycji Kozłowskiej oraz zaproszonych gości: zespołu DRUZI z Węgorzewa oraz Mżawki z GOK w Kruklankach. Gwiazdą tegorocznej Festgalówki KAPELA JONTKI z Żywca, która nie tylko fest grała ale też i przaśnie żartowała!

Mamy nadzieję, ze wydarzenie promujące lokalne smaki, integrujące naszą społeczność będzie również zachętą do kultywowania pięknych, mazurskich tradycji kulinarnych.